5 Temmuz 2013 Cuma

2. Geleneksel Çocuk Oyunları Gösterisi

Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen 31. Aksaray –Ihlara Kültür ve Turizm Festivali kapsamında “2. Geleneksel Çocuk Oyunları Gösterisi” yapıldı.

Kent meydanında düzenlenen programa Aksaray Valisi Selami Altınok, Belediye Başkanı Nevzat Palta, belediye meclis üyeleri, çok sayıda vatandaş ile çocuklar katıldı.

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta yaptığı konuşmada festival hakkında bilgi verdikten sonra günümüz çocuklarının bilgisayar başında sanal âlemde gezdiğine ve kendi dünyasını kurduğuna dikkat çekerek şunları söyledi

“31. Aksaray-Ihlara kültür ve turizm festivali çerçevesinde inşallah 2. Geleneksel çocuk oyunları programıyla kısmen de olsa festivalimizin açılışını yapacağız. Festival programımız Cuma günü Allah nasip ederse saat 18.30 da Aksaray belediyemizin önünden başlayan bir kortejle mehter takımımızın eşliğinde Türk bayrakları elimizde Allah nasip ederse oradan Coğlaki Mahallesi Atatürk Bulvarı ve eski sanayi caddesinden başlayan bir kortejle resmi açılışı o gün yapacağız. Ve akşam da bu meydanda Mustafa Ceceli konseriyle inşallah burada 20.000-25.000 kişiye güzel bir konser vermiş olacağız. Cumartesi günü yine bu meydanda tasavvuf musikisi semah gösterileriyle Mustafa Demirci sizlerinde yakinen bildiğiniz televizyonlardan sanatçımızın o muhteşem konseri ile devam edecek. Pazar günü Allah nasip ederse Ihlara’ya yürüyüş için Aksaray belediyemizin önünden 10.30 gibi hareket edilecek. 11 civarında da biraz geçebilir ama orada güzel bir yürüyüş akabinde de yemek programıyla Pazar günü programımız devam edecek. Yine akşam burada güzel konserimizle Allah nasip ederse yine programımız kısmen de olsa devam edecek.

Bizim çocuklarımız tabiri caiz ise çocukluğunu yaşayamıyorlar. Sanal âlemde sanal işlerle uğraşıyorlar. Her şeyimiz sanal oldu. Evlilikler bile sanal oldu. Oyunlar zaten sanal bilgisayar ortamında. Hakikaten oyuncaktan çocuklar yetiştiriyoruz. Çocuklar kendi odasına kapanıp bilgisayarın dünyasında sanal âlemde kendi dünyasını kuruyor. Ben merkezli sadece kendini düşünen bir başkasıyla paylaşamayan hayatını yaşamını varlığını değerlerini paylaşamayan bir nesil yetiştiriyoruz. Maalesef buda üzücü ve içler acısı.

Dolayısıyla biz çocukluğumuzu çok güzel yaşadık. Hakikaten ben hemen arka mahallede Hamidiye mahallesinde büyüdüm. Arka tarafta sayın valim eskiden güzel bir meydan vardı. Gelirdik burada aşık oynardık. Çember çevirirdik. İlli oynardık. Birdirbir oynardık. Yani biz çocukluğumuzu mahalle kültüründe yetiştiğimiz hep böyle yaşadık. Hakikaten o çocuklar daha güzel daha sağlıklı daha iyi düşünebiliyordu. Paylaşmayı öğreniyordu. O ortamlarda aşık oynarken illi oynarken birdirbir oynarken çocuklar bir başkasıyla paylaşmayı öğreniyordu. O açıdan biz geçen yıl ilk defa bunu yaptık. Bu sene de inşallah ikincisini yapacağız. En azından bu kaybolmuş olan bu bizim geleneksel oyunlarımızı hayata geçirelim istiyorum.

Son yıllarda mahalle kültürü biraz azaldı. Apartman kültürüne gittik ama yavaş yavaş bu site kültürleri oluşmaya başladı. Ben diyorum ki bu sitelerde kısmen mahallelerde de bu oyunlarımızı rahatlıkla oynayabilir çocuklarımız. Biz bunları inşallah burada sembol olarak yapacağız ama bunu kademe kademe yaygınlaştırmamız lazım. Nedir işte bir mendil kapmaca, yedi kiremit, yağ satarım bel satarım ustam ölmüş ben satarım diye bunları çok oynardık. Vızıldak, topaç derler modern tabiri ile çok oynadık vızıldak belki gençler şimdi çoğu hatırlamıyordur bile ama aşık çember sürme illi çelik çomak üç taş dokuz taş gibi bir sürü oyunları inşallah bugün burada kısmen de olsa gösterisini yapacağız. Bize düşen bu oyunlarımızı biraz daha yaygınlaştırmak olarak değerlendiriyorum. O açıdan inşallah bu programımızın güzelliklere hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Program, Aksaray Belediyesi Özel Çocuklar Sanat Atölyesi Kursiyerlerinden oluşan Mehter takımının gösterileriyle başladı. İnsan ve Toplum Derneğine mensup çocuklar tarafından geleneksel çocuk oyunları Mendil kapmaca, Tombik, Yedi kiremit ve Çağ isimli oyunlar sergilendi. Çocuklar, yağ satarım bal satarım, topaç çevirme, aşık, çember sürme, illi çelik çomak, 3 taş, 9 taş,12 taş ve pıssık adlı oyunları oynadılar.

Vali Selami Altınok ve Başkan Nevzat Palta’da çocuklarla birlikte topaç çevirdiler. Başkan Nevzat Palta, çember sürüp, çelik çomak oynayarak çocuklara o eski çocuk oyunlarından güzel bir örnek sundu.


 



 







2. Geleneksel Çocuk Oyunları Gösterisi

Hiç yorum yok: