10 Temmuz 2013 Çarşamba

Aksaray'a Güneş enerji santrali kuruluyor.

Aksaray Belediyesinin Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması amacıyla Mart ayında Ahiler Kalkınma Ajansına sunduğu proje desteklenmeye uygun bulundu.

1.115.296,00 TL olan (GES) proje bedelinin % 45 i Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak diğer

% 55’lik kısımda Aksaray Belediyesi tarafından karşılanacak.


Teknolojinin getirdiği bütün imkânlardan yararlanmayı hedefleyen Aksaray Belediyesi, Güneş Enerji Santrali ile Aksaray’da bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor.

Aksaray Belediyesinin Güneş enerji santrali (GES) kurulması amacıyla Mart ayında Ahiler Kalkınma Ajansına sunduğu proje desteklenmeye uygun bulundu.

Toplam proje maliyeti 1.115.296,00 TL olan GES proje bedelinin % 45 i ahiler kalkınma ajansı tarafından diğer % 55’lik kısımda Aksaray Belediyesi tarafından karşılanacak.

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta konuya ilişkin yaptığı açıklamada GES Projesi ile Aksaray Belediyesi olarak hem enerji maliyetlerini düşürmek hem de Aksaray’da bir ilke imza atıp, kamu ve özel sektöre örnek olarak, güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemlerinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi

Başkan Nevzat Palta açıklamasının devamında şunları söyledi “Enerji kaynakları genelde yenilenebilir ve yenilenemeyen olmak üzere ikiye ayrılır. Yenilenemeyen enerji, kullanıldığında kısa sürede yeniden oluşmayan enerji olarak tanımlanır. Yenilenemeyen enerji kaynaklarını petrol, doğal gaz ve kömür gibi bünyesinde hidrokarbon içeren fosil yakıtları oluşturur. Bu tür enerjiler bitki ve hayvan gibi organik kalıntıların fosillerinden oluşmuşlardır. Yenilenebilir enerji ise tekrar tekrar kullanılabilen ve kullandıkça da kendisini yenileyebilen enerji olarak tanımlanır. En önemli yenilenebilir enerji kaynakları güneş, rüzgâr, su, biokütle, jeotermal ve diğer enerji kaynaklarıdır. Yani yenilenebilir enerji, kısa sürede yerine konulabilen enerjidir. Bugün ülkemiz enerji açısından yurtdışına bağlı olup net enerji ithalatımız %71 seviyesindedir ve ancak toplam enerji ihtiyacımızın %29’unu yerel kaynaklardan elde edebilmekteyiz.

Hiç kuskusuz son yıllarda ülkemizde bu enerji bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmalar hızlı bir şekilde devam etse de uzun vadede ülkemizin enerji ihtiyacı iki katına çıkacaktır. Bu anlamda ülkemizde var olan tüm enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması ve değerlendirilmesi elzemdir. Son yıllarda hızlı bir gelişim evresinden yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde etmenin önemi daha da artmaktadır. Coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.640 saat (günlük toplam 7,2 saat), Ülkemizin güneş Enerjisi potansiyeli 380 milyar kWh/yıl olarak hesaplanmıştır.

Aksaray belediyesi olarak bu projemizle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile çevrenin korunması ve sürdürülebilir çevre yönetiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca elektrik maliyetimizi azaltarak öz kaynaklarımızı korumak amacındayız. Bu proje halen Aksaray’a içme suyu sağlayan Bağlı köyünde bulunan su kaynağımız ve arsenik arıtma tesisimize kurulacaktır. 200 kW kurulu güce sahip olacak güneş enerji santralinde yaklaşık 850 adet güneş paneli kurulacak. Tesisten yıllık 322.600 kW elektrik üretimi yapılması tasarlanmaktadır. 5 dönüm arazi üzerine kurulacak olan sistem şebeke bağlantılı olacak; üretilen elektrik arıtma tesisinde kullanılacak, fazla üretim olduğu takdirde Medaş şebekesine aktarılabilecektir.

Güneş enerji santrali (GES) kurulması amacıyla mart ayında Ahiler Kalkınma Ajansına sunduğumuz projemiz desteklenmeye uygun bulunmuştur. Toplam proje maliyeti 1.115.296,00 tl olup proje bedelinin % 45 i Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak, kalan % 55 lik kısım Aksaray Belediyesi tarafından karşılanacaktır.

Bu proje ile Aksaray Belediyesi olarak hem maliyetlerimizi düşürmek hem de ilimizde bir ilke imza atıp kamu ve özel sektöre örnek olarak, güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemlerinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacındayız.



Aksaray'a Güneş enerji santrali kuruluyor.

Hiç yorum yok: