Aksaray Belediyesi Selçuklu şehri olan Aksaray’ın tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla çeşitli Üniversitelerden Aksaray’a gelen araştırma görevlilerine rehberlik desteği sağlıyor.
Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlyas Gökhan, Araştırma görevlileri Fadime Ünlü, Hasan Tuncer ve Hüseyin Saraç, Teknoloji Çevre Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Yusuf Ersin Koç ile birlikte Aksaray’da Selçuklu dönemine yönelik araştırma çalışması yapıyor.
Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlyas Gökhan, Selçuklular döneminde 1204 yılında Aksaray’ın Başkentliği kaçırdığını ifade ederek şunları söyledi “Nevşehir üniversitesi bilimsel araştırma projelerinden biri olarak Nevşehir-Aksaray-Niğde ve Kayseri’yi içine alan Selçuklu dönemi ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Amacımız bu dört Şehrin Selçuklular zamanında siyasi sosyal kültürel ve ekonomik durumunu ortaya çıkartmak. Bunu niçin yapıyoruz? Bilhassa bu vilayetlerimizde yaşayan halkımızı Osmanlı öncesi dönemde bu bölgede aşağı yukarı 300 yıl Selçuklular gibi büyük bir Türk devletinin hâkim olduğunu göstermek bunu öğretmek amacıyla bu çalışmamızı yapıyoruz. Böylece bu dört vilayetimiz birebir entegre halde bu amaçla bu projeyi düşündük.
Çünkü bilhassa şu anda projemizin ilk başlangıç yeri olarak da Aksaray’ı seçtik. Çünkü Aksaray Selçuklular zamanında Konya ve Kayseri gibi iki büyük bugünkü anlamda mega şehrin arasında. Yani o dönemde mesela şöyle söyleyeyim. Selçuklular zamanında Konya’nın nüfusu 600.000 civarında. Yani Konya ancak bugün bu rakama ulaşmış. Yine kayseri 400.000 civarında. Kayseri Selçukluların yazlık başkenti. Konya ise kışlık başkenti olarak kullanılıyor. Bilhassa Aksaray iki büyük şehrin arasında bir geçiş güzergâhında ve Kayseri den Konya’ya kadar gittiğiniz zaman sırasıyla Alayhan, Tepesi delik han, Ağzıkara han, Kılıçaslan hanı ve Aksaray yine Sultanhan’ı gibi büyük hanlar Aksaray üzerinden geçiyor. Aksaray o dönemde önemli bir ticaret güzergâhının üzerinde bulunuyor.
Yine biz yıllardan beri tarih derslerinde anlatıyoruz. Hep Aksaray’dan şöyle bahsederiz. Başkentliği kazara kaçırmış bir şehir Aksaray. Belki de Aksaraylılar bunu bilmiyor. Çünkü 1204 yılında Selçuklu Sultanı II. Rüknettin Süleyman şah vefat eder. Vefat ettiğinde yerine oğlu 7 yaşlarında III. Kılıçaslan tahta çıkarılır. Bu sırada İstanbul da sürgünde bulunan III. Kılıçaslan’ın amcası I. Gıyaseddin Keyhüsrev Konya ya yürür. Şehri ele geçirip sultan olmak amacıyla Aksaray’a gelir. Aksaray’da halk karşılar ve onu sultan ilan ederler. Bu arada Konya savunma tedbirleri alır. III. Kılıçaslan’ın adamları. Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev’i Konya’ya sokmak istemezler. Tabii ki I. Gıyaseddin Keyhüsrev Aksaray’da kalarak burayı kendisine başkent edinme söz konusu. Bunu haber alan Konyalılar başkentlik elden gidiyor diyerek hemen bir toplantı yaparlar ve I. Gıyaseddin Keyhüsrev’i Konya’ya davet ederler. Orada tahta çıkarırlar. Böylece de Aksaray dediğimiz gibi başkentliği kaçırmış olur. Belki de başkent olsaydı o dönemde çok daha büyük önemli bir şehir olacaktı.
Tabii ki burada biz bu gün o eserlerin bir kısmını gördük bir kısmını göreceğiz. Aksaray gerçekten dediğimiz gibi Sivas’tan Kayseri üzerinden gelip Konya’dan Antalya tarafına giden İpek yolu güzergâhının üzerinde yine Ankara tarafından gelip Kilikya’dan geçen bu meşhur Toros geçitlerinin güzergâhında bir il. Büyük İskender buradan geçmiş. Buna benzer çok önemli bir merkez. Dediğimiz gibi inşallah bu projemiz sonrasında Aksaray ile ilgili önemli bulgulara ulaşacağız. Bunu da dediğimiz gibi bilim âlemine aynı zamanda Aksaraylılara ve Nevşehir üniversitesine bunu tanıtacağız.”
Aksaray Başketliği kaçırmış
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder